The Light of Evolution in the Darkness of the Universe

Book

Publisher
Ginko Bilim
ISBN
9786058111110
Page Count
616
Year
2017
Language
Turkish

Evrim Teorisi’nin temellerini, evrimin bir doğa yasası olduğunu ve canlılığın, evrim denen bu doğa yasasının etkisi altında şekillendiğini ve bugünkü çeşitliliğine kavuştuğunu idrak eden bir kişi, buna rağmen kendini şu soruyla karşı karşıya bulabilir: “İyi ama, evrimi neden öğreneyim, neden öğreteyim ki? İnsanlığa pratik herhangi bir faydası var mı? Bilimsel gelişmeye ne katkısı var?” Bu soru aslında çok da kötü bir soru değildir; çünkü popüler bilim literatüründeki kitapların neredeyse istisnasız olarak hepsi, Evrim Teorisi’nin neden doğru olduğunu insanlara anlatmaya çabalamak üzerine kuruludur. Bir insan evrimin gerçekliğinden zaten haberdarsa, bu kitapların birçoğu o kişi için anlamsız hale gelecektir; çünkü bilimsel olarak artık daha üstün bir noktada olan bu kişinin artık ikna edilmeye ihtiyacı yoktur. Daha fazlasını, daha derinini, daha detayını öğrenmek isteyecektir. Evrimin kullanım alanlarını, bilimin diğer dallarıyla olan ilişkisini, bizler için neden vazgeçilmez olduğunu, ona neden “modern bilimin bütünleştirici harcı” dendiğini anlamak, öğrenmek, kendini bu alanlarda geliştirmek isteyecektir.

İşte Ginko Bilim etiketiyle çıkan ve Evrim Ağacı olarak yayınladığımız ikinci kitabımız, “Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı: Modern Bilimin Bütünleştirici Harcı Evrime Disiplinler Arası Bir Bakış”, tam da bu noktada Türkiye’deki büyük bir açığı kapatmak amacıyla kaleme alındı. İlk baskısı 608 sayfadan oluşan kitabımızın her bir bölümü, farklı bir bilim dalına ayrıldı. Bu bilim dalları sırasıyla: Evrimsel Biyoloji, Matematiksel Evrim ve Popülasyon Genetiği, Jeoloji ve Paleontoloji, Ekoloji, Botanik, Etoloji, Entomoloji, Antropoloji, Arkeoloji, Evrimsel Tıp, Evrimsel Mühendislik… Her bir bölümde, bu bilim dallarının evrimden neler öğrendiğini ve kendi içlerindeki araştırmalar sayesinde evrimsel biyolojiye ve Evrim Teorisi’ne neler kattıklarını öğreneceğiz, çeşitli akademik örneklerle evrimin bu sahalar için neden vazgeçilmez olduğunu anlayacağız. Ayrıca son bölümümüz olan İnsan Zekasının Evrimi’nde, tüm bu bilim dallarından gelen bilgileri bir arada toplayacak ve disiplinler arası bir çalışma sahası olarak evrimin, insan zekasının bu hayret verici düzeye erişimini başarıyla nasıl izah ettiğini ele alacağız.

Kitabımızın her bir bölümü, bu sahalarda araştırmalar yürüten uzmanlar ve lisans-üstü araştırmacıları tarafından kaleme alındı. Birçok bölümde birden fazla yazar, kendi perspektiflerini sunarak evrimin, kendimizi bir anda içinde bulduğumuz devasa Evren’in karanlığını bir nebze olsun nasıl aydınlattığını izah etmeye çalıştı. Sonunda ortaya böyle bir eser çıktı.

Kitabımız, evrime yeni giriş yapmak isteyenler için faydalı bir çalışma olsa da, aslen evrime dair temel bilgileri edinmiş; ancak kendisini bu konuda daha da geliştirmek ve çeşitlendirmek isteyen okurlarımızı hedef alıyor. Dilinin ağır olmayışından ve oldukça iyi planlanmış bir mantık akışı izliyor olmasından ötürü yeni başlayanlara da kolaylıkla hitap ediyor olsa da, aslen kendilerini popüler bilimin biraz üstü, akademinin biraz altı olacak düzeyde geliştirmek isteyenlere başucu kitabı olmayı hedefliyor.

Bu kitap, ilk kitabımız olan Evrim Kuramı ve Mekanizmaları’nın devamı olma niteliği taşımıyor; ancak orada öğrenebileceğiniz sayısız temel bilginin modern bilimde kendisine nasıl uygulama bulduğunu anlamanız ve birinci ağızdan dinlemeniz açısından eşsiz bir fırsat sunuyor.

Her zamanki sözcüklerimizle bitirelim: Umuyoruz ki faydalı olur, bir nebze faydamız dokunabilirse ne mutlu bize! Ayrıca, eğer ki kitap içerisinde sürç-ü lisan ettiysek şimdiden affola. Kitap içerisinde bazı anlatım bozuklukları, yazım hataları, izah sıkıntısı bulunabilir, lütfen ilk emeğimiz olmasına veriniz. Kitap ciddi bir samimiyetle yazılmış ve hiçbir hata kasti olarak yapılmamıştır. Eğer ki bu tür hatalar tespit ederseniz, bize bildirirseniz memnuniyetle değerlendirir ve sonraki baskılarda bu hatalardan arındırmaya çalışırız. Böylece, kitabımız da baskılar (nesiller) içerisinde evrimleşerek en uyumlu forma ulaşmış olabilecektir.

Umarız tüm okurlarımıza faydalı olur.

İyi okumalar!